top of page
Buscar
  • Foto del escritorProjecte Climber

LA PINÇA DE 'XAPAR' DELS GERMANS LLOPART

Actualizado: 8 ene 2020

Pau i Dídac Llopart són dos germans de St. Pere de Vilamajor que han estat tota la vida involucrats a l’esport. Van començar de ben petits amb la bici, primer fent trial i després a l’enduro, arribant a campionats nacionals i proves internacionals. Tots dos van competir en aquestes proves d’enduro fins que en Dídac va patir un forta caiguda a la Megavalanche d’Alpe d’Huez el 2017. Una caiguda a molta velocitat que li va provocar els trencaments de dues vèrtebres. Aquesta caiguda, amb les operacions posteriors que va comportar i la lesió que li va causar van apartar el Dídac Llopart de l’enduro i pràcticament de poder anar amb bici pels problemes a l’esquena que li causa. Va ser durant la seva recuperació quan va començar a practicar escalada, un esport que li enforteix l’esquena i l’ajudava a suportar millor el dolor. Poc desprès va aficionar al seu germà el Pau i ara tots dos porten ja temps dins el món de l’escalada participants a diverses competicions de ‘boulder’ i escalada esportiva. En Dídac Llopart va aconseguir arribar al tercer lloc en la ‘Boulder League 2019’, una competició de ‘boulder’ en equips de tres.

La pinça de 'xapar' creada pels germans Llopart. Imatge: Projecte Climber

Poc després de començar a practicar l’escalada amb corda van veure un problema amb el que es trobava molta gent. Aquest problema ve donat per un component anomenat Beta Stick. El Beta Stick és una pal telescòpic amb una construcció d’alumini al final que ajuda a l’escalador a ‘xapar’ el mosquetó de la cinta a l’anella on s’hagi de col·locar. Això es sol fer tan sols en la primera anella, quan està molt lluny de terra o no s’hi pot arribar fàcilment. Tot i que hi ha escaladors que també decideixen portar mentre escalen per si hi ha una separació molt gran entre una anella i la següent i els passos que troben al mig son de gran dificultat o risc.



El que van veure els germans Llopart és que tot i que aquest pal és molt útil té dos grans problemes; el primer és el preu, oscil·la entre els 55 i els 80 euros depenent de la longitud del pal, que varia entre els 2,5 i els 6 metres un cop desplegat. El segon problema que van trobar és que el pal telescòpic està construït en un alumini que és molt lleuger, però amb un cop no gaire fort es doblega i ja no plega adeqüadament o directament no es pot tornar a plegar el tram on ha rebut el cop.


Va ser en aquest moment quan els germans Llopart van començar a preparar el projecte del que parlem i que està en procés de creació i de moment tan sols han fet un prototip. Amb una impressora 3D han agafat com a model la construcció final que fa servir el Beta Stick i han creat diverses versions fins trobar una força modificada i que ells consideren més versàtil i funcional que la del model original. Els germans Llopart expliquen que el gran benefici del seu model està en el preu i en el pes. El cost de cada una de les construccions que fan amb l’impressora 3D està al voltant dels 10 cèntims, mentre que substituir l’original pot costar entre 35 i 40 euros. El segon avantatge és el pes, mentre que un està construït amb alumini, el model d’impressora 3D està fet amb filaments de BSA, molt més lleugers que el metall.


Funcionament de la pinça de xapar dels germans Llopart. Font: Projecte Climber

ENTREVISTA PAU LLOPART


Com sorgeix la idea de fer la vostra pròpia pinça de xapar?


La idea surt d’un dels primers dies que vam anar a escalar amb corda i un amic nostre portava un “stick” per xapar. Tal i com el vaig veure em vaig interessar per com funcionava i quant costava. El pal s’allargava fins uns 5 metres i era bastant rígid, el principal problema era el preu. El pal original val uns 70 euros, cosa que em va semblar totalment fora de lloc. Cal dir que no tenen competència, són l’única marca que ven aquest tipus de producte, per tant poden posar el preu que vulguin. Vaig pensar que podia fer el mateix producte o millor, per menys d’un terç del preu de l'original.


Com funciona?


És difícil d’entendre per algú que mai ha fet cap via d’escalada, però l’objectiu del pal es evitar fer trossos de la via sense estar assegurat. El problema de moltes vies, és que al principi tenen una part part molt difícil i fins que no arribes a un cert punt on estàs assegurat, si caus vas directament a terra. Amb el pal pots assegurar-te des de terra i fer el tros del principi segur i tranquil. Com es veu, és un cosa bastant essencial per poder practicar aquest esport de manera més segura, i que el preu de l’original sigui tant car fa que la gent escali aquests trams sense assegurar. Per desgràcia hem vist moltes caigudes en aquests trams del principi, i creiem que no ha de costar tants diners fer les coses de forma segura.


Té millores o avantatges respecte l’original?


El mecanisme de xapar funciona perfectament, igual que l’original, el problema el tenim amb el pal telescòpic. S’ha d’allargar com una canya de pescar però ha de ser rígid un cop extès totalment. El nostre pal d’ara fa uns dos metres de llarg, tot i que, també n'hem provat un de plàstic de més de 3 metres. El principal problema de l’original, és que un cop desplegat, si rep un cop desprès és molt difícil que torni a tancar bé i s’ha d’acabar canviant el pal per un de nou. Fent el pal d’algun altre material evitem aquest problema i aconseguim una bona distància. S’ha de dir que normalment, amb 3 metres de pal ja és suficient. Altres millores que tenim pensades són poder posar una punta intercanviable per respatllar preses que quedin lluny o un sistema per ‘desxapar’ cintes.


Esteu pensant en que pugui "xapar" i "desxapar" a la vegada, com ho voleu fer?


La idea és poder immobilitzar el mosquetó de la paret i estirant la corda, obrir el tancament de seguretat del mosquetó i treure la cinta. Sembla fàcil, però per a que funcioni bé amb la gran majoria de marques de cintes i mosquetons del mercat s’ha de pensar molt bé .


Teniu intenció real de posar-lo a la venda? Com ho faríeu?


La idea inicial era regalar la millor versió del pal a diferents persones semi-professionals del món de l’escalada, que ens diguessin com els havia anat, com creien que es podria millorar i que els ensenyessin el pal a altres semi-professionals. Al tenir aquest ‘feedback’ faríem les millores necessàries i que creiem útils i tornaríem a donar el pal per a que el provessin. La idea és que al principi només el donaríem a gent amb bastant nivell, així tothom qui els coneix veuría el producte i s’interessaria per ell. Llavors un cop tinguem el producte final, la intenció és posar-lo a la venda nosaltres mateixos, sense intermediaris que augmentin els preus. Volem vendre un producte barat i de bona qualitat. De moment no ho hem fet perquè estem fent moltes proves i molts tests amb el pal per acabar de trobar la millor versió.

14 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Encabezado 1

bottom of page